?>

GÖRÜNEN GÖRÜNMEYEN 1

RAMAZAN PİLATİN

3 yıl önce

Görünen insanı yanıltabilir. Kişi aldığı ile harcadığı arasında hesap yapmazsa harcamalarının bedelini borçlanarak karşılar.

Borcunu karşılayacak miktarı ödemediği zaman bankalara koşar.

Bu batışın resmidir. Kişinin düştüğü durum ile ülkenin düştüğü durum aynıdır.

Battı balık yan gider sendromu başlar.

Ülke ekonomik sorun yaşarken iktidara fuzuli harcamalarının hız kesmiyor. İktidar sabrı ve şükrü telkin ederken vatandaşlara icraatları ile vatandaşlara örnek olmak zorundadır. Bu da vatandaşa telkinlerin askıda kalmasına neden olur.

Dar gelirli insanların ev sahibi olması için 10 yıl geri ödemeli kredi verilecekmiş. Evin durumuna göre 1milyon kredi alan vatandaş 14.000 lira 2 milyon kredi alan 28.000 lira ödeyecekmiş. Faiz oranı %0,99 miktarı düşük görünüyor olabilir.

Ancak ödemeyi yapacak kaç dar gelirli vatandaş olduğu asıl sorundur..

Vatandaşlar ikinci el ev almak istediklerinde alacakları evin fiyatının yarısını dolarlarını bozdurarak kur korumalı mevduat hesabı açtırmak sureti ile kredi alabilecekler. 

Durum böyle iken kaç vatandaş sunulan şartlar ile kredi alarak ev sahibi olabileceklerdir?

Ülkenin ekonomik şartları nedeni ile geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara uygun kredi sunduk diyerek halkla dalga mı geçiliyor? 

Memleketin bunca sorunu varken konut ihtiyacı gidermek amacı ile başlatılmak istenen uygulama neden daha önceleri başlatılmadı?

Bugün sunulan şartlar ile ev alabilecek vatandaşların en az beş maaş alması ve gerekmektedir. Alacakları maaşlar asgari ücret üzerinden olmaması şart ve gereklidir. 

Sahi bu şartlarda sunulan fırsattan kaç vatandaş yararlanacaktır.

Şartlara uygun birkaç kesim dışında özellikle Irak, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistanlı zenginler sunulan uygulamadan yararlanabileceklerdir.

Uygulamanın başlatılmasında inşaat sektöründe ev satışlarındaki fiyatların düşmesi amaçlanıyordu. İktidarın planı ters tepti. Ev sahipleri bu yasanın çıkarılmasının ardından satmak istedikleri evlerinin fiyatlarını %30 oranında artmasına neden olmuştur.

İnşaat sektöründe iş yapan iş adamları yaptıkları konutların satılmaması ellerinde kalması ile ekonomik mağduriyetlerini gidermek amacı ile yasa çıkarılmış ola biler mi?

Tarih 10 Mayıs 2022 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Fahiş fiyat artışlarına karşı var gücümüzle çalışarak devreye aldığımız uygulamalar üzerinden fırsatçılık yapmaya, vatandaşlarımızı mağdur etmeye kalkışanlara asla müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.

Bakan Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Konut Finansmanı Projesi'nin temel amacının uygun maliyetle ev sahibi olma avantajının yanı sıra vatandaşları konut fiyatlarındaki dalgalanmalardan korumak olduğunu vurguladı.

Açıklamasından sonra piyasada ev fiyatlarında artış başladı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI