Benim düşünceme göre, evde oturacağıma ölürüm daha iyi, hayattan, iş dünyasından, sokaktan, temiz hava ve sosyal ilişkilerden kopacağıma hayattan kopayım daha iyi…
Ben ekonomist ve iktisatçı olarak, sağlığımı korumak için başka güçlerin üzerime baskı kurması işime gelmez, yan yatıp yatacağıma, bağışıklık sistemimi güçlendirir işimin başına koşarım…
Bu gün bizi içerde kalmaya mahkum edenler, daha ilk günden 10 TL bağış toplamaya başladılar bu krizi yönetmek için!
Peki, bizi aylarca içeriye mahkum edenler, bizi işsiz güçsüz bırakanlar, faizsiz ve karşılıksız hiçbir şey verebiliyorlar mı?
Devlet olmak bu kadar basit bir şekilde işi basite indirgeyerek, sen dışarı çıkma, iş yapma, okul okuma,
Üretme, satma…
Bu şekilde kimsenin sokakta, işte, okulda olmadığı bir riski herkes yönetebilir, önemli olan, herkes işinin başında, okulunda, fabrikasında olarak, böyle bir virüsle etkili mücadele etmektir.
Bu doğrultuda en güzel tepkilerin, özgürlüğün beşiği olan bir ülke halkından gelmesi beni sevindirmiştir, diktatörlüğe ve emir, ceza yönetimine karşı demokratik tepkilerin oluşması beni umutlandırmaktadır…
Amerikalı iş ve iş hayatı dünyası, emekçileri ve pragmatist düşünen insanları en sonunda soluğu sokakta alarak, “bu can bizim değil mi, bırakın biz onu düşünelim” tarzı açıklama ve pankartlarla, tepkilerini gösterdiler, baskıcı sisteme ve yasakçı sisteme…
İşte Amerika’daki tepkiler ve eylemlerin çıkış nedeni ve sonuçları, bu tür tepkilerin kısa sürede, aş, iş ve ekmek ihtiyacı olan birçok kişinin buna benzer eylemlere kalkışacağını bekliyorum! “Amerika’da 'evde kalın' çağrılarına itiraz ederek hayatın normale dönmesi için protestolara başlayanların sayısı birçok eyalette artıyor. İlk protesto görüntülerinin geldiği Michigan’a, Ohio, Kentucky, Kuzey Carolina ve Utah da katıldı. Dünde Fransa’nın başkenti Paris’te halk protestolara başladı.
Michigan’da salgının yayılma hızını önlemek için alınan önlemlerin yarattığı ekonomik vurguna itiraz eden öfkeli kalabalık, önce Vali Gretchen Whitmer’ın Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında uyguladığı 'evde kal' önlemlerini protesto etmişti. Protestolarda, eyalet meclisi önünde toplanan bazı göstericilerin silahlı olduğu görüldü. Protestocular 'Trafiği Tıkama Operasyonu' adını verdikleri protestoda ellerinde 'Karantinaya son', 'Özgürlüğümüz için savaşacağız' yazılı pankartlar taşıdı.
Corona yasaklarının 3 Mayıs’a kadar uzatıldığı Minnesota’da da protestocular eyalet meclisi önünde toplanarak depresyondan ekonomik sıkıntılara birçok zorlukla uğraştıklarını söyledi.
Güneydeki eyaletlerden Kentucky’de de benzer bir tablo görüldü. Sosyal mesafe kurallarını korudukları gözlenen protestocuların hedefinde Demokrat Vali Andy Beshear vardı. Protestocular, 'Kentucky’yi aç, kral değilsin' şeklinde slogan attı.
Utah’ta toplanan bir grup protestocu da Amerikalıların kendilerini en iyi şekilde koruyabilme yeteneğine sahip olduğunu savundu.
Salgın önlemleri 29 Nisan’da bitecek olan Kuzey Carolina’da toplanan protestocular da karantinanın yaratacağı ekonomik felaketin Corona virüsünden daha kötü olacağını savundu.
Karantina döneminde yürürlüğe giren sosyal mesafe tedbirlerine uyulmadığı gözlenen protesto görüntüleri ise Ohio eyaletinin başkenti Columbus’tan geldi. Eyalet meclisi önünde toplanan birbirine çok yakın mesafedeki kalabalık, 'Ohio’yu yeniden açın' sloganları attı.”
Kimse bu kadar süre zarfında evlere tıkanarak, işsiz ve üretimsiz duramayacağını, bilim kurulu ve bu ülkeyi yönetenlerin iyi tahmin etmesi gerekir!