Bu olay Arap baharının fitilini ateşlemişti. Aslında amaç dünyadaki fosil kaynaklı petrolün yakın bir tarihte bitme endişesiyle emperyalist ülkelerin yapıldığı bilinmesine rağmen bölge ülkelerinin kendi çıkarlarının bozulmaması için yaşananlara sesiz kalması veya güçlü ülkelerden yana tavır takınmaları birçok ülkede ölümlerden kaynaklı acıların artmasına neden oldu.
İç savaş başlayan ülkelerin vatandaşlarının çoğu Türkiye ve diğer Arap ülkelerine gitmek zorunda kaldılar.
Bu trajedi Orta Doğuda yaşanırken göç eden insanların denizleri geçerek Avrupa ülkelerine gitmeyi denediler. Birçok mülteci sığınmak için gitmek istedi ülkelere derme çatma balıkçı tekneleri veya şişme botlara bindirilerek ulaşmak istediler. Bunu fırsata çevirmek isteyen ahlak yoksunu kişiler tarafından azımsanmayacak miktarda para almak suretiyle götürüldüler. Bunun için bir sektör oluştu ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar bu işi yapan insanlar türedi.
Yaşadıkları acı ve sefaletin son bulmasını isteyerek Avrupa ülkelerine gitmek isteyenler in çoğu Ak denizde boğularak yaşamlarını yitirdiler.
Ülkeye gelerek yurt dışına çıkamayanlar da mülteci olarak ülkede kaldılar. Avrupa ülkeleri Orta Doğudan gelen göçmenleri ülkelerine gelmemesi için Türkiye'ye parasal destek vererek ülkede tutmayı başardılar.
Bu durum ödemelerin yapılmadığı veya az olduğu sebep gösterilerek Avrupa ülkelerine kapıları açarız denerek parmak sallandı.
Nisan 2011 tarihinde Suriye ordusu eylem ve ayaklanmaları bastırmak için görevlendirilmiş ve askerler ülke genelinde göstericiler üzerine ateş açmıştır. Aylarca süren askerî kuşatmaların ardından[ gösteriler silahlı isyanlara dönüşmüştür.
Çoğunlukla firari askerler ve sivil gönüllülerden oluşan muhalif güçler, merkezi bir liderlik olmaksızın isyana başlamışlardır. Ülke genelindeki hemen hemen her kasaba ve şehirde yaşanan çatışmalar asimetrik savaş niteliğindedir.
Suriye’deki iç savaş başladığı anda Amerika NATO müttefiki olan Türkiye’ye bir göre verdi. Buna göre Suriye’de bulunan muhalif güçleri Türkiye’ye getirilerek eğitilerek Suriye ile çatışma gönderecekti. Bunun için gerekli tüm ödemeyi Amerika yapacaktı. Suriye'den gelen muhalif güçleri eğit donat adı altında Türkiye'de eğitmekti.
İşlem başlatıldı eğitim sonunda yetişmiş elemanlar silahları ile birlikte Suriye’ye gittiler ancak bunlardan birçoğu silahlarını satıp yaşamlarına devam ederken çoğu da daiş’e katıldılar. O andan itibaren Amerika daiş’in ilerlemesini durdurmak için başka bir müttefik buldu. YPG yi eğiterek daiş ile mücadele etmesini sağladı.
Belirli bir bölgeyi kontrolü altına alan YPG ye silahlar vererek karşılaşılacak saldırılarda korunmasına destek verdi.
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle yetersiz kalan Beşer Esad Rusya ve İran’ı yardıma çağırdı. daiş ve diğer muhalif güçlerin etkinliği sonlandırıldı. Bugün Suriye’nin başından indirilmek istenen Esad görevinin başındadır.