?>

ENFİLASYONUN TEK NEDENİ YÜKSEK FAİZ DEĞİLDİR-1

RAMAZAN PİLATİN

4 yıl önce

Ülkede korona salgınının azalmasına rağmen ekonomideki fiyat artışları aynı hızda devam etmektedir. Ülkenin önemli sorunlardan işsizlik ve aşırı fiyat artışları düşme yönünde eğilim göstermemektedir. Açıklanan bütün önlem paketleri piyasaya yansımamaktadır.

Peker'in bir ay boyunca aralıklı olarak yayınladığı siyasi açıklamalarda halk arasında izlenme rekoru kıran youtube paylaşımları. 

Ülkedeki döviz artışını durdurmak amacı ile Cumhurbaşkanının faizin indirilmesi veya sabit tutulması hakkındaki açıklamaları doların aşırı fiyat artışına sebep oldu.

Bütün saydığımız gelişmeler yaşanan birçok ekonomik sıkıntının perdelenmesine sebep oldu.

Vatandaşların çoğu geçim sıkıntısı ve aşırı fiyat artışları nedeni ile yaşan sıkıntılarını dile getirmelerine rağmen önlem alınmaması halkın umutsuzluğunu artırmaktadır.

Ülkedeki ekonomik soranların çözümü konusu mecliste muhalefet partilerinin eleştirilmesi iktidar vekillerinin karşı tepkisine neden olmaktadır. Onlara göre 70’li 90’lı yıllarda benzeri sorunların yaşandığı gündeme getirilerek sorunlar çözememenin bahanesi üretilmektedir.

74 lü yıllarda Amerika'nın Türkiye'ye ambargo uygulaması nedeni ile birçok ürün karaborsada satılmaya başlanmıştı. Tüp ve akaryakıt kullanıcıları kuyruklar oluşturarak ihtiyaçlarını gidermişlerdi.

Doksanlı yıllarda ise koalisyon hükümeti sırasında devalüasyon yaşanması.

Doların aşırı fiyat artışı bazı kesimlerin zenginleşmesini sağlanmıştı. O dönemde yaşanan günlük faizlerin %800 olması bu günkü durum ile mukayese edilemeyecek kadar yüksek enflasyondu. 

Doksanlı yılların sonunda yapılan bakanlar kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in anayasa kitapçığını başbakan Bülent Ecevit'e fırlatması sırasında da enflasyon tavan yapmıştı.

Neden ülkede ekonomi düzene girmez anlamak imkânsız.

Bu olumsuzluklar yıllar önce yaşanmasına rağmen gündeme getirilmesi kötü örnek, örnek olarak gösterilemez esasının yok sayılmasını mı gerektiriyor.

Aynı yıllarda İsrail'de de ekonomik sorunlar vardı. Onlar da paralarından 6 sıfır silerek enflasyonu düşürme çalışmalarını başlamışlardı.

Bugün İsrail'de enflasyon yok denecek kadar az ise ekonomik sorunların çözümsüz olmadığını kanıtlamaktadır.

Çin'in son 30 yılda dünyanın ilk sekiz ülkesi arasına girmesi tesadüf değildir. İktidara gelen hükümetler dünyadaki ekonomik şartlarını takip ederken ülkenin olanaklarını karşılaştırıp kalkınma planı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Çin bugün dünyanın süper gücü olma yönünde ilerlemektedir.

Ülkenin önünü açan iktidarlar, yetişmiş beyin gücünü, sanayi alt yapısı ve kalifiye iş gücünün yerinde ve zamanında kullanılması ile ülkelerinin yükselişini gerçekleştirdiler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI