İngiltere'de hükümet krizi: İki bakan peş peşe istifa etti,
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, art arda hükümetteki görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, kabinedeki istifaların ardından hükümetin çökmekte olduğunu iddia etti.
İngiltere'de Boris Johnson hükümeti, peş peşe gelen iki bakanın istifasıyla sarsıldı. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, peş peşe hükümetteki görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı.
Sağlık Bakanı Javid, Twitter'dan paylaştığı mektupta, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a güven duymadığı için görevinden istifa ettiğini belirtti.
Boris Johnson istifa etti: Muhafazakâr Parti'de potansiyel lider adayları kimler? Partiye yeni bir lider seçilinceye kadar görevde olduğunu açıkladı.
Ülkede ekonomik veya başka bir sebepten işler yolunda gitmediğinde seçilip bakan olan şahıslar bu duruma itiraz ederek rahatsızlıklarını baş bakanlarına birlidirler. Onların bu tavrı başbakanın duruma müdahale ederek sorunların bitirmesini amaçlıdır.
Görünen o ki Boris Johnson uyarılara kulak asmamış ve bakanların istifası gerçekleşmiş. Bu durum senatoda muhalif ve partili senatörler hükümete güvenmediklerini deklere edince başbakan istifa etmek zorunda kalmıştır.
Sadece İngiltere değil bütün gelişmiş ülkelerin liderleri ülkelerindeki olumsuz gelişmeleri çözüme ulaştırmadıkları takdirde görevlerinden istifa ederler. Bu demokrasinin gereği olarak kabul edilir. Çok az lider bu kurallara uymazlar.
Onlar ülke vatandaşlarının verdiği oy ile iktidar olduklarını bilirler. Vatandaşların güvenini boşa çıkarmamak üzere çalışmak zorundadırlar. Başbakanların yanlış uygulamaları seçilmiş bakanların uyarılarına sebep olur. Onlar endişelerini başbakanlarına iletirler. Başbakan bu uyarılara önem vermek zorundadır. Onlar asla şahsi çıkarları için çaba göstermezler. Bulundukları makamların cazibesi için yaşananlara göz yummazlar.
Gerekirse istifa ederek iktidarın yanlışlarını ifşa ederler. Meclislerde bunu izler. İktidarın uyarılara uyarak gerekeni yapmasını isterler. Yapmadığı takdirde İstifa etmesini isterler.
Meclis ve senato bunu oylar. İlginç olan sadece muhalif parti senatörleri veya milletvekilleri iktidarın istifası için oylarını kullanırlar.
Onlar kurdukları ülkenin bekası için endişelenirler. İktidarın devamlılığını önemsemezler. Tamda bu sebepten onlar gelişmekte ve ilerlemektedir.
Bir dönem Almanya’da 16 yıl başbakanlık yapan Merkel son yapılan seçimde aday olmayacağını belirterek aktif siyasetten uzaklaşmıştı. Seçimlere katılıp kazanma ihtimali olduğu halde bunu yapmadı. Onlar ülkelerinin idarelerinin yıpratılmamasına inanırlar. Görev yaptıkları sürece toplumun ve ülkelerinin çıkarlarını gözetirler. Şahsi çıkarları için endişe etmezler.