Deprem olunca depreme karşı hiç hazırlıklı olmadığımızı anlarız, birçok can ve mal verdikten sonra tabi, sel olur alır tozu toprağı, malı, canı ondan sonra feryat figan eder neden bu önlemi almadık der yakınırız, fırtına çıkar şimşek çakar, her yer toz duman ve giden can, mala rağmen ders çıkartmayız!
Geçen akşam, çok yakın bir dostumun evi çıkan yangın sonucu kül oldu gitti, tek tesellimiz, can kaybının olmaması, tek tesellimiz oldu, ancak buradaki ihmal ve eksiklere değinmeden geçemeyeceğim.
Belediye Kayyum döneminde itfaiye merkezini yenileyip takviye ettiğini söylemişti, makine parkından insan gücüne kadar, her konuda eksik siz olduğunu bildirmişti!
Oysa çıkan bu basit yangında bile ne kadar hazırlıksız ve yetersiz olduğu ortaya çıktı, buna ben bizzat şahit oldum.
Yangınların ülkemizdeki müdahale sistemi her yer ve her şey kül olduktan sonra soğutma işlemi konusunda yetiştirilmektedirler.
Oysa yangına anında müdahale ve zararı önleme konusunda pek bir çabalarının olmadığı kanaatindeyim, bu yönde eğitim almadıkları kesin!
Belediyemiz Kayyum döneminden alınan teçhizat ve elemanların yangını önleme m ve yangına müdahale yönünden eğitilmediğini bu yangında bizzat görmüş bulundum.
Yangına karşı rüzgar yönü hesaplaması, yangının çıkışından sonra hangi yönden müdahale edileceği, gerekli olan su ve karbondioksit miktarını, hesaplayacak, uzman eleman ihtiyacı çok var!
Doğu dan esen şiddetli rüzgara karşı durup yangını söndürmek, yangının çıkış yönünden değil, önünün kesilmesi gerektiğinin hesabını yapan hiçbir itfaiyeciye rastlamadım.
Bir kere köpük sıkacak hiçbir araçları yoktu, dün akşam ki yangını söndüren görevlilerde, en son Tüpraş’ın itfaiye aracı son anda gelerek, köpük sıktı ve alevleri bir nebze dindirdi!
İkincisi bina sahipleri ve konut sakinlerinin özellikle müteahhitlerden istemesi gereken, her katta yangın söndürmek vanalarının oluşturulması ve çalışır vaziyete geçirilmeleri!
Bu çok önemli tedbirlerin yanında, dün akşam ki yangında dikkatimi çeken başka bir eksiklik ise belediyenin yangın söndürme şebekesinin olmayışı, bu yüzden, suyu biten yangın araçları uzun süre doluma giderek, çok zaman kaybettikleri.
Birde gelen yabancı araçların su dolumu için nereye gideceklerini bilmemesi, çok önemli bir konu yangın su dolum vanalarının olmaması!
Batı da özellikle gelişmiş modern ülkelerde, her şehrin her mahallesinde sokak başlarında birer yangın söndürme hidrantının olmasıdır!
Bu da modern şehirleşmenin, doğal afetlere karşı aldığı en önemli önemlerinin başında geliyor, nasıl yağmur suyu, kanalizasyon ve sokak ışıklandırmaları varsa, yangın söndürme hidrantının olması elzemdir!
Bu son yangında çok yakın bir dostumun evinin kül olmasını maalesef seyrettim, bunda belediyenin kat sakinleri ve müteahhitlerin büyük bir ihmalinin olduğu kanaatindeyim, çok şükür can kaybı olmadı, en büyük tesellimiz bu!