?>

DEMOKRASİ BİZDEKİ VE ONLARDAKİ 3

RAMAZAN PİLATİN

2 yıl önce

Gelelim gençliğin bilhassa üniversite öğrenimi sırasında KYK’dan alınan kredilerin geri ödenmesi meselesine.

Üniversiteden mezun olduktan sonra birçok mezun öğrenci iş bulamamaktadırlar. Buldukları işlerde aldıkları ücretler ise kredi borçlarını ödeyecekleri miktarda değildir.

Öğrenciler aldıkları kredilerin tüfe artışı ile geri alınacağını medyaya yansımasıyla öğrendiler. Buna göre öğrenim süresince 41.000 lira kredi alan öğrenci 150.000 civarındaki tutarı ödeyecekti. Öğrenimini tamamlamış öğrenciler ve halen eğitimini devam ettiren öğrenciler sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaparak uygulamanın başlatılması ile mağduriyet yaşayacaklarını aktardırlar.

Durumun hassasiyetini fark eden CHP lideri Kılıçdaroğlu mağdur öğrenciler ile yaptığı bir söyleşide “KYK borçlarınızı ödemeyiniz. Biz iktidar olunca ödemeniz gereken KYK borçlarınızın anaparasını ödeyeceksiniz. Geri ödemeleri de işe girdikten sonra makul ödeme şartları ile ödeyeceksiniz” demişti. Bu açıklama ile iktidar bakanlar ile yapacakları genel kurul toplantısında konunun ele alınacağını ve çözüm üretileceğini açıkladı.

Bir gün önce yapılan açıklamada ise öğrencilerin KYK borçlarının anaparasının öğrenciler tarafından ödeneceği açıklaması yapıldı. Bu kararın alınması için muhalefetin girişimleri mi gerekiyordu?

ABD başkanı Biden’in Orta doğu ülkelerini ziyareti ve yaptığı toplantıda Suudi Arabistan ve diğer ülkelere İran ve Rusya’nın orta doğuda yerleşmesinin engellenmesi gerektiği açıklamasının ardından Türkiye Rusya ve İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geleceği açıklandı. Bu toplantının bir gerekçesi de Türkiye’nin Suriye ye yapacağı harekâta destek olmaları için Rusya ve İran’dan onay vermeleri talebiydi. İran’ın bu talebe onay vermediği gazetelerde yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Tahran'da bir araya geldi. Görüşme sonrası Hamaney, Türkiye'nin yaklaşan Suriye operasyonuna karşı skandal açıklamalarda bulundu. İran devlet televizyonunun haberine göre Hamaney, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suriye'ye askeri bir harekâta karşı olduklarını belirterek, "Suriye'ye yapılacak herhangi bir askeri saldırı bölgeye zarar verecek ve teröristlere fayda sağlayacaktır" sözlerini sarf etti.

ABD başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO zirvesinde yaptıkları toplantıda da Suriye'ye harekâtın uygun olmadığı aktarmıştı.

Türkiye’ye verilecek F 16’ların temsilciler meclisinde görüşüleceği açıklamasının ardından Yunanistan’ın itirazı üzerine F 16’lar verilmesi için şart kondu. Verilecek uçaklar ile Yunanistan hava sahasında taciz uçuşları yapılmaması şartı koşuldu.

İktidar bu uyarıdan sonra ya milli uçak yapımını sürdürerek F 16 uçakları yerine kendi ürettiği uçakları kullanacak. Ya da başka ülkelerin ürettiği uçakları alarak ihtiyacını giderecek.

Türkiye’nin kendi uçağını üretmesi için uzun zamana ihtiyacı olacağı düşünülüyor ki; bugüne kadar ciddi olarak sorunun sonlandırılması için girişimde bulunulmaması Amerika’dan alınacak F 16’lar beklendiği alınacağı ihtimali sebebiyleydi. Yabancı bir ülkeden alınacak uçakların NATO ve ABD tarafından onaylanacak mı? ES 400 sorunu hala çözülemediği için Türkiye bu risk göze alınacak mı bilinmez.

Türkiye son seçenek olarak ABD’nin şartını kabul ederek F16’lar alınacak mı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI