?>

DAMAK ZEVKİMİZE GİREN ÇİKOLATA…

M. Şah Ayaz

3 yıl önce

Eskiden bizim için en büyük keyif, bayramlarda en büyük eğlencenin şeker olduğunu, en büyük tatlının ise halka tatlı olduğunu unutmadık.

Bizim yaştakilerin hala zevkle yediği ve her yerde aradığı damak zevki aldığı tatlar, akide şekerleri ve halka tatlılarıdır.

Özellikle beyaz kırmızı boya ile boyanan o delikli şekerlerin tadı hala damağımızdadır, bu tadı unutmak mümkün değil, yoksulluk yıllarının en büyük zevkiydi.

yüzyıl ve işte yeni damak zevki, ÇİKOLATA bu ürün her yeni üründe olduğu gibi, teknoloji ve sanayileşme ile birlikte, elektronik çağın damak zevki olarak hayatımıza girdi.

Çoluk çocuk, genç, yaşlı, erkek, Kadın herkesin zevkle tükettiği bir ürün oldu, hayatımız sanki onsuz olmayacağı gibi, sanki onsuz hayatın hiçbir tadı yokmuş gibi…

İlk yıllarda lüks tüketim ve pahalı bir ürün olarak raflarda duran bu gıda maddesinin, son yıllarda hızla çeşitlenerek arttığına şahit oluyoruz.

Bu gün 7 haziran dünya çikolata günü olarak kutlanmaktadır, bu gün vesilesi ile bizde çikolata üzerine bir araştırma yaparak, siz okurlarımızla paylaşmak istedik.

Bu günün ve bu bayramın nasıl kutlandığını bilmiyorum, Avrupa ya çikolatanın gelişi olan gün olarak belirlendiği iddia ediliyor.

“Dünya Çikolata Günü her yıl 7 Temmuz’da kutlanıyor. Bazı kaynaklara göre Uluslararası Çikolata Günü adıyla da bilinen bu etkinlik ilk kez 2009 yılında düzenlendi.

Etkinlik kapsamında çikolata tüketilmekte; çikolatanın tarihine, faydalarına ilişkin bilgiler paylaşılmaktadır. Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre bu günün kutlanması, çikolatanın 1550 yılında ilk kez Avrupa’ya gelmesi ile ilişkilendirilmektedir.”

“Türkiye, çikolata tüketiminde geride

Dünya genelinde çikolata tüketimine ilişkin medyada inceleme yapan Interpress’in Uluslararası Kakao Örgütü (International Cocoa Organization – ICCO) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyadaki çikolata tüketiminin yarısı Avrupa gerçekleşiyor. Avrupa’nın bu çikolata sevgili düşünüldüğünde günün 7 Temmuz olarak seçilmesi anlaşılabilir.

Türkiye ise Uluslararası Kakao Örgütü verilerine göre, 3.1 kg kişi başına çikolata tüketimi ile birçok Avrupa ülkesinin gerisindedir. Ülkemizde çikolata pazarının büyüklüğü geçen yıl artış kaydederken, Türkiye’de geçen yıl 237 bin ton çikolata üretimi yapıldığı belirlendi.”

“Çikolatanın Faydaları

Bir dilim çikolataya kimse kolay kolay hayır diyemez. Kendine has kokusu ve aroması ile çikolata dünyanın her yerinde farklı tatlarla birleştirilerek üretilen bir yiyecektir. Elbette çikolatayı tüketirken de unutmamamız gereken şeyler birisi azının karar çoğunun zarar olduğudur. Peki çikolatanın bizim için faydaları nedir? İşte çikolatanın sağlığa faydaları;

KALP

Son dönemlerde yapılan bazı araştırmalara göre çikolatanın içerisinde bulunana bazı maddeler kalp-damar rahatsızlarının önüne geçmede etkili bir yiyecek. 

KAN BASINCI VE KOLESTEROL

Düzenli bir şekilde bitter çikolata tüketmek, kan basıncını düzenler ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. 

KAN ŞEKERİ

Özellikle bitter çikolata kan şekerini yavaş bir şekilde düzenlediği için kan şekerini düzeltme konusunda oldukça etkili bir besindir. 

RUH SAĞLIĞI

Çikolata daha önce bahsettiğimiz gibi mutluluk hormonunu salgıladığı için bir dilimi ile keyfimiz yerine gelmektedir. 

TANSİYON ÇİKOLATANIN SAĞLIĞIMIZA DİĞER BİR ETKİSİ İSE YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRMESİDİR. “

“ÇİKOLATANIN ZARARLARI

Evet çikolatanın faydası olduğu gibi aşırı tüketim sonucunda ise çikolatanın pek çok zararını görmekteyiz. İşte çikolatanın vücudumuza zararları;

KEMİKLER

Her gün çikolata tüketmek özellikle kadınların kemiklerinin zayıflamasına ve dirençlerinin azalmasına neden olmaktadır. 

FAZLA KİLOLAR

Çikolataya yemek içerisinde bulunana yağlar nedeniyle kilo almamıza neden olmaktadır. Bu nedenle formuna dikkat etmeye çalışanların çikolatanın fazlasında kaçınmaya çalışmaları gerekmektedir. 

KALP

Aşırıya kaçılarak yenilen her çikolata kilo almamızı, dolaylı olarak kalbimizi etkilemektedir. 

Çikolatanın zararlarını yukarıdan da anlayacağınız üzere aşırı tüketim sonucunda görebilirsiniz. Bu nedenle çikolatayı ölçülü bir şekilde tüketmenizi öneriyoruz. Kısa vadede pek fazla zararı olmayan fakat uzun vadede vücutta oldukça büyük hasarlara yol açabilir.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI