?>

BİZDE NEDEN YAŞANMAZ...

RAMAZAN PİLATİN

2 yıl önce

Batman’a belediye otobüsleri geldiği zaman araçlara binmezdim. Son birkaç yıldır otobüsle istediğim yerlere gidiyorum.  Yolda ilerlerken birçok sorunu da görme imkânım oldu.

Bunların biri ve en önemlisi araçların 1,5 ay boyunca 4 nolu belediye otobüsünün araçlarını sürekli rötar yaptığına şahit oldum. Gecikmelerin 10 dakika olması dahi şikâyet etmeme neden olmayacaktı. Gecikme süresi 1 saat ve üzerinde gerçekleşiyordu.  Bu arada dijita otobüs hatlarını izleme programını izlerken cihazların da güncellenmesin yapılmadığını görüyordum.

Hatta 3 araç olduğu halde 1 araç olarak görünüyordu. Bulunduğum herhangi bir duraktan istediğim yere gitmek istediğim zaman izleme programlarda aracın bulunduğum durağa ne zaman geleceğini doğru göstermediği için saatlerce otobüs beklemek zorunda kalıyordum. Geç gelen araç şoförlerine gecikmenin nedenini sorduğum zaman bir aracın arızalı olduğunun gecikmenin bu yüzden yaşandığını belirtiyordu.

Hatların bir kısmında her seferde yolcu yoğunluğu yaşandığını da görmüştüm. Hatlara tahsis edilen araçlar yetersiz kalıyordu. Birkaç defa yetkili mercilerden bilgi almak için belediyeden ılıtışım numaralarını alıp aramama rağmen kimsenin yanıt vermediğine şahit oldum. 183 nolu telefon hattının da az sonra yetkiliye bağlanacaksınız uyarısının görüşme sonlandırılarak iletişim kesiliyordu.

Sorunun çözümünün yetkililer ile biri bir görüşmek olduğunu anlamıştım.  Bulunduğu merkeze gittim. Yetkililere durumu en ince ayrıntısına kadar anlattım.

 Yetkililer de kendi sorunlarını anlatmaya başlamışlardı. Batman’da otobüslerin trafik yoğunluğu nedeniyle yollarda zaman kaybettiklerini, ben de bu duruma sebep olabilecek örneğe sürekli şahit oluyorum. Bazı araç sürücülerinin otobüs duraklarına önüne park ederek kuralları ihlal ediyorlardı. Bu konuda trafik polislerinin yeterince kontrolleri yapmamasının etkisi vardı.

Otobüslerinin bazılarının eski olması sürekli arıza yapmaları sebebiyle hatta gecikmelerin yaşandığını, Batman’da bütün hatlarda 70 aracın bulunduğunu,  araçların yetersiz olduğunu, Arıza yapan araçların yerine yedekte araç bulunmadığını, bunun için bazı hatlardan araç alınarak sorunun giderildiğini, şehirde yolcu taşımasında sorun yaşanmayacak hale gelmesi için 105 araca ihtiyaç duyduğunu,  dijital izleme cihazlarının yeniden güncellenmesi konusunun da yetkili servislere bildirildiğini ancak henüz çözüm üretilmediğini aktarıyordu.

İletişim hatlarındaki sorun söylememe gerek kalmamıştı. Sürekli arayan vatandaşlara çözüme yönelik bir yorum getiremeyecekleri için telefonlara cevap vermediklerini anlamıştım.

Ülkenin bütün şehirlerinde benzer sorunların yaşandığı muhakkak. Ancak! Birçok dünya ülkesi benzer sorunlarına çözüm üreterek vatandaşlarına benzeri sorunlarını yaşamamaları için önlemler almışlardır. Bu konuda bir yaşanmış olayı sürekli hatırlayarak gülümsüyorum. Japonya’nın bir kasabasında ilk veya ortaokula giden bir kız çocuğu her gün eğitim gördüğü şehre gitmek için metroya binerek istediği yere ulaşıyordu.

Kasabadaki tek yolcu olmasına rağmen tren her gün kasabaya uğradığı saatten saniye geciktirmeden kız öğrenciyi alması Japonya'yı idare edenlerin halklarına her türlü kolaylığı sağlamasını izlerken neden bizde bunlar yaşanmaz sorusunu sormuştum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI