?>

BİLGİ VE BİLGİYE ULAŞMAK…

M. Şah Ayaz

3 yıl önce

 “Bilgi, genellikle, geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek.[1] Bilginin tanımı kullanıldığı alana ve bakış açılarına göre değişiklik göstermektedir. Epistemolojide subje ile obje arasındaki ilişkiden doğan her türlü ürüne denir.[1][2] Bilginin doğası, kökenleri ve boyutları ile ilgilenen dala epistemoloji adı verilir.

Bilgi elde etmenin birçok yolu vardır: algılama, akıl yürütme, hatırlama, alıştırma ve eğitim bunlardan bazılarıdır.”

Sözlük anlamını yukarıda verdiği bilgi, insanoğlunun yaşamı ve rahatı için gerekli olan her türlü bilinmesi gereken şeylere bilgi denildiğini anlayabiliriz…

Şeyler dedik, nedeni ise aklımıza gelen ve gelmeyen her türlü ihtiyaç duyduğumuz öğrenmemiz gereken olaylar…

Örneğin Kabil, Habil i öldürürken onu nasıl gömeceğini bir Karga dan izleyerek öğrenmesi gibi, veya ilkel çağlarda taş devrinde insanlar kendilerini savunmak ve korumak için taşları yontmasını öğrenmeleri gibi…  

Eskiden İnsanlar bilgiye ulaşmak için çok zorlanırlar ve fazlası ile emek ve zaman harcarlardı, bunun için katlanmaları gereken uzun yıllar ve yollar olurdu.

Bir çağın ulemasına ulaşmak için kıtalar ve menziller kat eden, bilim insanları, yıllarca evlerinden ailelerinden uzakta ve ve birçok tehlikeler atlatarak, ilime ulaşırlardı.

Şems ile Mevlana hikayesini duymayan yoktur, Şems sırf bir ilim öğrenmek adına taa nerelerden gelip Konya ovasında ilim kovalamaya başlıyor!

Tarihe bakacak olursak, ilim edinen ve bu ilmi kullanan bir çok kişiler tarihi değiştirmişler, bazıları ise öğrendikleri ile dinler değiştirmiş ve Allah a isyan ederek, onu karşısına almıştır.

Bakın Roam tarihine ve kilise ilmini kullanan rahiplerin yaptıkları isyan ve hurafeler ile bir imparatorluğu doruğa çıkarıp sonra nasıl yok ettiklerine…

Bunların tamamı ilim ile olmuştur, İslam tarihine bakacak olursak, diğer semavi dinlerin hurafe ve yanlış bilgilerle dolması sonucu İslam dini tüm dinleri tamamlayıcı din olarak gönderilmiştir.

Ama bu gün İslam dinini yaşayanlara ve uygulayanlara bakıyoruz, o eski zaman rahipleri, hahamları ve Papazlarının yaptığı yanlış ve hurafeler içinde yüzmektedirler!

Bu da bizim İslam dini hakkında gerçek bilgiye ulaşmamıza engel olmaktadır. Bilginin önemi burada bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Gerçek bilgiye ulaşmak günümüz şartlarında o kadar kolaylaşmasına rağmen hala ilkel çağlarda olduğu gibi, bilgisiz cahil ve yobaz imam kılıklı sözde alimlerin lafları ve bilgisizlikleri ile hareket etmekteyiz.

Oysa bilgisayar ve internet çağında istediğimiz bilgiye anında ulaşmak çok kolay ve çok rahat olmuştur. Artık dinimizi eskiden olduğu gibi yanlış fetva veren Erzurum i imamların saray yanlısı fetvalarından değil.

Bilgisayarın bir tuşuna bakarak, Google denilen bilgi deryasından istediğimiz an öğrenebiliriz. Ne Diyanetin iktidar ve saray yanlısı fetvaları, mahalle imamları bu iş için referans olamazlar!

Bilgi gününüzü kutlar gerçek bilgiye ulaşma dileği ile…

YAZARIN DİĞER YAZILARI