Bilindiği üzere hükümet ülkedeki tasarrufu artırmak adına ssk lı çalışan ve 45 yaşın altında olan tüm işçilere zorunlu BES(BİREYSEL EMEKLİLİK) sistemine girme zorunluluğunu getirdi. Bu uygulama, işverenlerin çalıştırdıkları işçi sayıları itibari ile kademe kademe yürürlüğe girdi.
-çalışan sayıları 1000 ve üzerinde olanlar 01.01.2017 tarihinden itibaren
- çalışan sayıları 250 ve üzerinde olanlar 01.04.2017 tarihinden itibaren
- çalışan sayıları 100 ve üzerinde olanlar 01.07.2017 tarihinden itibaren
- çalışan sayıları 50 üzeri ancak 100 den az olanlar 01.01.2018 tarihinden itibaren
- çalışan sayıları 10 üzeri ancak 50 den az olanlar 01.07.2018 tarihinden itibaren
- çalışan sayıları 5 üzeri ancak 10 dan az olanlar 01.01.2019 tarihinden itibaren sisteme girmeleri gereklidir.
Sisteme giren işçiler istedikleri taktirde 2 ay içinde sitemden çıkabilmektedirler. Uygulamaya giren işçilerin % 65 e yakın bir kesimi sistemden çıktıkları görülmektedir. Onun için, son yazılan ve çizilene göre artık ,sisteme giren çalışanlar emekli olmayana kadar sistemden çıkamayacaklar şekilde düzenleme yapılacağı söylenmektedir. En son yazılan bir haberde de sisteme girmeyen işverenlerin tespit edildiği ve işçi başına aylık 100 TL para cezası kesileceği yazılıyordu. Şimdi ufak bir soru sormak isterim; çalışan sayısı 100 olan ancak sisteme girmeyen işverene çalışan başına aylık 100 TL ceza kesildiğini düşünün….Bu işveren ne yapacak? Ertesi gün kapısına kilidi vurup gidecek değil mi?
Bu kadar acımasız kurallar ile tasarruf toplamak ve işverenden istihdam beklemek hangi aklın karıdır. Bu yasaları çıkaranlar hangi ülkede yaşadıklarının farkında değillerdir. Türkiye deki firmaların büyük çoğunluğu KOBİ sıfatında olan firmalardır. Bu firmalar kendi çarklarını zar zor döndürebilmektedirler. Bu firmaların yerine oturmuş herhangi bir kurumsal yapıları oluşmamıştır. Kurumsal yapıları olmayan firmalardan bu tür taleplerde bulunmak en basit ifade ile vicdansızlıktır. Bir çok firmanın, muhasebeye önem vermediği ve günü birlik hareket ettiğini düşündüğümüzde , işverenleri bu tür uygulamalar ile baş başa bırakmak ne kadar mantıklı olmaktadır?
Tabi ,tüm bunlar işverene zorunlu hale getirilirken, işveren odaları ne yapmıştır? Nasıl bir tepki vermişlerdir? İnanın şu ana kadar en basit bir karşı ifadelerini duymuş değilim. Hani, o anlı şanlı TOBB birliği yöneticileri ,üyelerini bu kadar yüklü cezalar ile karşı karşıya getiren uygulama hakkında bir demeç vermişler midir?
Sayın Cumhurbaşkanının tabiri ile Ülkenin ekonomik savaş verdiği bir zamanda bu kadar deli saçması uygulamayı hayatta geçirmek aksine olumsuz etki yaratacaktır. Yukarda da değindiğim üzere 100 işçisi olup sisteme girmemiş bir işvereni düşünebiliyor musunuz? Hem işverenlerden istihdam bekleyeceksin hem de bu tür uygulamalar ile kendilerini yüklü cezalar ile tehdit edeceksin. Bu durumda kim yatırım yapıp işçi çalıştırmak isteyecektir ki….
Vala, naçizane olarak bizden söylemesi….İşverenler en acil bir şekilde üyesi oldukları odalar vasıtası ile harekete geçip mevcut uygulamanın esnetilmesini yada yapılacak tebligattan sonra sisteme girmeyenlere ceza uygulamasının başlatılması yönünde girişimlerde bulunsunlar. Yoksa ,BATMAN gibi bir yerde firmaların %90 dan fazlası ceza ile karşı karşıya geleceğini belirtmek isterim.HANİ DİYORUM Kİ ;EY İŞVERENLER BİRAZDA ÜYESİ OLDUĞUNUZ ODALARI HAREKETE GEÇİRİN….BİRAZ DA İŞE YARADIKLARINI GÖRELİM….