Belediyeler AKP'deyken Sayıştay defalarca borç uyarısı yapmış, 'Mevzuat engeli var' diye dikkate alınmamış.
İktidarın yerel seçim yenilgisi sonrası CHP'li belediyeleri hedef göstererek SGK prim borçlarını tahsil etme hamlesi tartışma yaratırken, Sayıştay'ın biriken borçlar konusunda yıllardır yaptığı uyarıların dikkate alınmadığı ortaya çıktı.
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yerel seçimlerde belediyelerin çoğunluğunun CHP'ye geçmesi sonrasında SGK prim borçlarının 'kaynağından tahsilatına' başlanacağı yönündeki açıklamasına ilişkin tartışma sürerken, Sayıştay'ın söz konusu borçlara dair uyarılarının iktidar tarafından geçmişte dikkate alınmadığı belgelendi. Buna göre Sayıştay, belediyelerin çoğunluğunun AKP'de olduğu 2017 yılındaki raporunda, prim borçlarının tahsil edilmemesinin "ciddi risk" oluşturacağı uyarısı yaptı ama AKP iktidarı "Mevzuat engeli var" yanıtını vererek borçları tahsil etmedi. Sayıştay, uyarılarını sonraki yıllarda da sürdürdü.
Sayıştay raporunu bugünkü köşesine taşıyan Sözcü yazarı Saygı Öztürk, “İktidar, belediyelere hakimken SGK’ya olan borçları tahsil etmeyerek sorunu büyütmüş, CHP’nin eline koca bombayı bırakmış” tespitinde bulunarak Öztürk, “Şimdiye kadar bu kadar borcun birikmesine niçin seyirci kaldınız?” diye sordu.
Öztürk’ün yazısının ilgili bölümü şöyle:
'YASAL DÜZENLEME YAPABİLECEKKEN YAPMADILAR'
"Sayıştay’ın 2017 yılı raporunda, SGK’ya ödenmeyen borçlar kapsamlı olarak ele alınmış. Raporda, belediyelerin prim borçlarının tahsil edilemediği ve bu sorunun ciddi risk oluşturulduğu belirtilmiş. O dönem, belediyelerin çoğunluğunu elinde bulunduran AKP iktidarı, Sayıştay’ın saptamalarına karşı “Mevzuat engeli var” cevabını veriyor. TBMM’de çoğunluğu olduğu için istediği yasayı hemen çıkaran AKP, madem yasal düzenleme gerekiyorsa bunu neden yapmaz? Neden yapsınlar ki, o zamanlar belediyelerin çoğunluğu iktidar partisindeydi...
'NİÇİN SEYİRCİ KALDINIZ?'
“Sayıştay aynı konuyu 2020, 2021 ve 2022 yıllarında da ayrıntılı şekilde işleyip iktidarı uyarmasına rağmen, sorun büyümeye ve SGK için ciddi risk olmaya devam etti. Ne zaman belediyeler CHP’nin eline geçti, Sayıştay’ın uyarılarına yıllarca kulak tıkayan iktidar, SGK’nın belediyelerden alacaklarını hatırladı. Tabii ki hatırlamalı ama şimdiye kadar bu kadar borcun birikmesine niçin seyirci kaldınız?
"İktidar, belediyelere hâkimken SGK’ya olan borçları tahsil etmeyerek sorunu büyütmüş. Belediyeleri kaybedince de CHP’nin eline bu koca bombayı bırakmış. Şimdiki adımı ise pimi çekip koşarak uzaklaşmak. Şaşırdık mı? Tabii ki ha
“Şimdiye kadar bu kadar borcun birikmesine niçin seyirci kaldınız?” diye sordu.
31 Mart seçimlerinde 65 yerel yönetimi kazanan HDP'nin elinde 6 belediye kaldı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) son olarak Kars'a kayyum atanmasıyla 31 Mart 2109 yerel seçimlerinde kazandığı 8 il belediyesinin tamamını kaybetti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) son olarak Kars'a kayyum atanmasıyla 31 Mart 2109 yerel seçimlerinde kazandığı 8 il belediyesinin tamamını kaybetti.
Parti son seçimlerinde; 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.
Gelinen noktada partinin elinde dördü ilçe ve ikisi belde olmak üzere 6 belediye yönetimi kaldı.
31 Mart'tan bu yana yöneticisi değişen belediyeler
HDP, 31 Mart'ta 3’ü büyükşehir toplam 8 kentte il belediye başkanlığı kazandı.
HDP listelerinden 1230 belediye meclis üyesi ve 101 il genel meclis üyesi seçildi.
Altı belediye başkan adayına, KHK ile kamu görevinden ihraç ediği için mazbataları verilmedi. En yüksek oyu alan ikinci partinin adayı göreve atandı.
Seçimlerden sonra, 19 Ağustos 2019'da Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atandı.
Bu dönemde Iğdır, Batman, Siirt ve Hakkâri il belediyelerine de kayyum atandı.
HDP tarafından, birinci yılını dolduran kayyum atamalarına ilişkin hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi:
Diyarbakır’da Bismil, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur, Yenişehir ilçelerine, Urfa’da Suruç ilçesine, Mardin’de Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağı ve Savur ilçelerine, Van’da Başkale, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray ilçelerine, Ağrı’da Diyadin ilçesine, Muş’ta Bulanık ve Varto ilçelerine, Bitlis’te Güroymak ilçesine, Siirt’te Baykan ve Kurtalan ilçelerine, Şırnak’ta İdil ve Cizre ilçelerine, Hakkari’de ise Yüksekova ilçesine kayyum atandı.
Kayyum atanan belde belediyeleri ise şöyle oldu: Ak pazar, Sarıcan, Karayazı, Esentepe, Altınova, İki köprü, Gökçe bağ, Lafeli
HDP'NİN ELİNDE KALAN BELEDİYELER
Böylece HDP'nin elinde hiç il belediyesi kalmadı. Parti, dördü ilçe ve ikisi belde olmak üzere toplam 6 belediyeye sahip.
Onlar şu şekilde:
Kömür, Adıyaman
Patnos, Ağrı
Çınar, Diyarbakır
Karaçoban, Erzurum
Silopi, Şırnak
Balveren, Şırnak
Suçun şahsiliği ilkesi ile bir suçu işleyenin yakınlarının, arkadaşlarının da cezalandırmasının yasalara aykırı olduğu belirtilmiştir. Mahalli seçimler birkaç dönem belediye başkanlığı yapan bir partinin belediye başkanlığı sırasında yaptığı her türlü borcu yeni seçilen farkı bir partinin belediye başkanlığına ödetilmesi hukuka uygun mudur? Uygun ise sekiz yıl boyunca seçim kazanan HDP partisinin eş başkanlarının görevlerinin bitirilerek kayyım atanması ile geçen 8 yıllık süre içindeki borçları bu dönem seçilen DEM partili başkanlara ödettirilecektir. Devletin veya kurumun devamlılığı esası ilke olarak kabul ediliyorsa, oluşan borçlar neden o tarihlerde kayyım olanlara ödettirilmemiştir? Bir başka örnek var ki; bu durumun izahı nasıl olacak? Hakkâri ilinin seçilmiş beldiyse eş başkanı eski bir davası nedeniyle grevden alındı. Yerine kayyım atandı. Hakkâri'de kayyım olan görevli dört yıl boyunca yapacağı borçları kendi mi ödeyecek, devlet mi ödeyecek?
AKP’nin 23. kuruluş yıl dönümünde 2 milletvekili ve 13 belediye başkanı AKP saflarına geçti. Bu olayla 3 buçuk yıllık iktidar süresi kalan AKP n yapmayı planlamıştır? AKP'deki oy kayıplarının önüne geçmeyi elbette. İki vekil ve belediye başkanlarının AKP ye geçme sebepleri neydi? Vekillerin amacı bir sonraki seçimde meclise milletvekili olarak girmekti elitte. Belediye başkanları ise çıkarılan yeni kararname ile belediyelerin SGK borçlarının ödenmemesi ve iktidarın söz konusu belediyelere ayrıcalık tanıması ile alakalıdır. Bu plan amacına ulaşacak mı? Bekleyip göreceğiz.
BELEDİYE BAŞKANLARI
Adana Saimbeyli – Mahmut Dal (Bağımsız)
Adana Feke – Cömert Özen (YRP)
Elâzığ Arıcak Bükardı beldesi – Ali Açmaz (Bağımsız)
Erzurum Aziziye – Emrullah Akpunar (YRP)
Erzurum Horasan – Hayrettin Özdemir (İYİ Parti)
Erzurum Köprüköy-Nevzat Karasu
Konya Doğanhisar – Ali Öztoklu (Bağımsız)
Muş Bulanık Yoncalı beldesi – Fehim Kaya (YRP)
Muş Merkez Yeşilova beldesi – Ömer Faruk Yenilmez (YRP)
Ordu Çaybaşı – Mesut Karayiğit (YRP)
Samsun Ayvacık – Refahattin Şencan (YRP)
Şanlıurfa Birecik – Mehmet Begit (Bağımsız)
Uşak Banaz – Zafer Arpacı (Bağımsız)
Milletvekilleri
Seyithan İşsiz (İyi Parti)
Ahmet Ersagun Yücel (İyi Parti)