Batman’da son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada “Batman’ımıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Batman’ın münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir” dedi.
“BATMAN OVASINI SU İLE BULUŞTURUYORUZ”
Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz ediyor, son 19 yılda Batman’da inşa edilen 5 sulama tesisi ile 138 Bin dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirten Genel Müdür Yıldız “Böylece Batman topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 207 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlamış olduk.” dedi.
“154.840 DEKAR ARAZİNİN SULANMASI İÇİN PROJE VE PLANLAMA SAFHASINDAYIZ”
Batman’ımız için sulamanın önemi çok büyük diyen Genel Müdür Yıldız “Garzan Projesi Sulaması Batman Ünitesinin hazırlama çalışmaları devam etmektedir. Tamamlandığında 154.840 dekar arazinin sulanmasına fayda sağlayacak olan proje ülke ekonomisine 2022 yıl fiyatlarıyla 232 Milyon TL ilave gelir sağlayacaktır”
“BATMAN’IMIZA 33 ADET YENİ TESİS”
Güneydoğunun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Batman’da ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 33 adet Tesis ile 1 milyar 508 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız “Batman’a son 19 yılda 1 milyar 250 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip olan ve 336.640 dekar arazinin sulanmasına hizmet eden Batman Barajını kazandırdık” dedi.
“PROJE VE PLANLAMASI DEVAM EDEN 2 BARAJ İLE BATMANLI VATANDAŞLARIMIZ KALKINACAK”
Yıldız “Diğer taraftan Batmanlı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Batman’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa edeceğiz. Bu kapsamda 2 baraj ve 2 de göletin proje planlama safhası devam etmektedir” dedi.
“BATMAN’DA TAŞKIN RİSKİNİ AZALTIYORUZ”
Yıldız “Ayrıca; Batman İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 23 adet taşkın koruma tesisi ile 27 yerleşim yeri ve 615 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 1 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir" dedi.
“TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ İLE TOPRAĞIMIZ DAHA KIYMETLİ”
Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Batman’da 1 adet iş tamamlanarak toplam 515 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını belirten Yıldız “Batman ilinde 35 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır. Batman’da son 19 yılda 2 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 702,58 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 250 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 664 Milyon TL katkı sunuyoruz” dedi.