Batman İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, Batman Çalışan Gazeteciler Derneği’nin TPAO Kristal Park’ta düzenlediği Cumartesi Buluşmaları’na konuk oldu.
Dernek Başkanı Ercan Atay ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşen programa, dernek üyesi gazeteciler katıldı. Kahvaltı eşliğinde yapılan sohbette Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eylül 2019’dan bu yana Batman’da görev yapan Kıraç, kentte yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
UYUŞTURUCU GÜNDEMİMİZDEN ÇIKANA MÜCADELEYE DEVAM
Emniyet Müdürü Kıraç, Batman’da göreve başlamasıyla birlikte uyuşturucu sorununa eğildiklerini belirtti. Bu sorunda önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade eden Kıraç “Buraya ilk geldiğim gün bütün halkın, esnafın ve basın mensuplarının ilk sorusu ve sorunu uyuşturucuydu. Şansıma, narkotik ekibe iyi ve deneyimli bir müdür geldi. Ben de personel ve araç gereç olarak şubeyi destekledim. Geçmişe oranla çok önemli bir mesafe kat ettik. Batman’da uyuşturucu tacirlerinin, satacak mal bulamıyoruz sözü kulağımıza geldi. Ekibim asla boş durmuyor. Tabi bu yeterli değil. Uyuşturucunun, gündemimizden çıkması gerekiyor. Şu anda halen bunu konuşuyorsak demek ki mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Uyuşturucunun fakiri, zengini, kenar semti, lüks mahallesi falan yok. Her yere girebiliyor. Önemli olan uyuşturucu satanı ve içeni yakalamaktan ziyade, uyuşturucu isteğini ve alışkanlığını azaltmak olmalı. Çünkü talep bitmediği sürece birileri bu talebi karşılamaya devam eder. Sadece polisiye tedbirle bitecek bir mesele değil” dedi.
BATMAN’IN SUÇ HARİTASINI ÇIKARIYORUZ
Batman’ın suç haritasını bildiklerini ve bunu istatistiklerle masaya koyduklarını belirten Kıraç “Batman’ın suç haritasını iyi okuyoruz. Hangi olayların nerede yoğunlaştığını artık biliyoruz. Araçtan çanta ve telefon çalınması vakalarının, Bankalar Caddesi'nde yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Hırsızlığın, Seyitler, Kültür, Bahçelievler, Gültepe Mahallesinde yoğunlaştığını gösteriyor haritamız. Trafik kazalarının nerelerde yoğunlaştığını, kavgaların hangi noktalarda az çok yoğunlaştığını biliyoruz” dedi.
PANDEMİ SÜRECİNDE EN ÇOK ÇALIŞAN POLİSLER OLDU
Emniyet Müdürü Kıraç, koronavirüs salgınıyla mücadelede sağlık emekçileri kadar polislerin de seferberlik ruhuyla çalıştığını belirtirken “Pandemi ile mücadelede ekiplerimiz iyi çalıştı. Ancak vatandaşın bir esnekliği söz konusuydu. Polisin ‘maske tak’ dediği vatandaş ‘takmıyorum’ diyebiliyor mesela. Ya da ‘sigara içmek için çıkarmıştım’ diye yanıt verebiliyor. Bazı şeyler, ceza yazmakla olmuyor. Bilinç gerekiyor. Evde kal çağrılarının yapıldığı günlerde benim ekiplerim, sokak sokak dolaştı. Virüse yakalanan arkadaşlarımız oldu. Bugüne kadar 600 polisimiz virüse yakalandı. Şu anda pozitif vakamız 8” dedi.
POLİS SAYIMIZ YETERLİ
Batman ve İlçeleri’nde toplam 2 Bin 500 polis memuruyla çalıştıklarını belirten Kıraç “Batman'ın altını üstüne getirecek kadar, köşe bucak kontrol edecek kadar memurum, amirim var. Devletin araç gereç ve personel olarak yapacak hiçbir şeyi yok. Personeli optimum kullanınca yeterli oluyor” dedi.
SU, MENDİL SATAN ÇOCUKLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN
Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklarla ilgili konuşan Kıraç “En yakından takip ettiğim birim, Çocuk Şube Müdürlüğü’dür. Batman’da her yürüdüğümde mendil, su satan ve dilendirilen o çocukları görüyorum. Bunu hep birlikte işlememiz lazım. Sokakta mendil ve su satan, tartı kullanan çocuklardan alışveriş yapmamalıyız. Çünkü orada amaç, çocuğun para kazanması değil, çocuğu kullanarak, duyguları suiistimal etmeye çalışıyorlar, sonra o çocuklar dilenci oluyor, hırsızlığa sürükleniyor. Vatandaşımızın bu çocuklardan alışveriş yapmaması gerektiğini bilmeli. Şimdi Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile birlikte yeni bir uygulama başlattık. Sokakta çalıştırılan çocukları ekiplerimiz alıyor. Aile gelip saatlerce o çocuğu almak için bekliyor. Belki aileler bu şekilde çocuklarını çalıştırmaktan vazgeçerler” dedi.
HIRSIZLIK YAPAN ÇOCUĞU, AİLESİNDEN ALACAĞIZ
Hırsızlığa sürüklenen çocuklar hakkında yeni bir çalışma hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç “Hırsızlık yapan çocuğu ailesinden alıyoruz. Onları yurda yerleştirmek için bir girişimimiz var. Henüz yüzde yüz sonuç alamadık ama üzerinde çalışıyoruz. Bu tek başıma mücadeleyle olmuyor. Paydaş kurumların desteği lazım” dedi.