Uca’nın soru önergesinde “Demokratik toplumun en önemli kriterlerinden biri olan barışçıl toplanma ve gösteri özgürlüğü hakkı Anayasa ve Türkiye’nin bağlı bulunduğu sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Ancak pratikte bu hakkın kullanılması yasadışı bir şekilde engellenmektedir. Türkiye’de gösteri hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar polisin sözlü ve fiziksel şiddetiyle karşı karşıya kalmaktadırlar.
Özellikle son dönemlerde Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde basın toplantısı yapmak isteyen insanlar, şiddetin yanı sıra polisin ettiği hakaretlere de maruz kalmaktadırlar. Son olarak geçtiğimiz cumartesi günü Diyarbakır’da, Dünya Barış Günü etkinliklerinin yasaklanmasına karşı yapılan protestoda kolluk kuvvetleri, milletvekillerinin de olduğu grubu ablukaya alarak, “süpürün şunları” sözlerini sarf etmiştir. Geçtiğimiz ay Konya’da yaşanan katliamın ardından da yapılan basın açıklamasına polis “Allah-u Ekber” diye bağırarak tekbirlerle toplanan vatandaşlara saldırmıştır.
Bu bağlamda; Polisin, güvenliğinden sorumlu olduğu vatandaşa “süpürün şunları” demekteki amaç nedir? Polisler halkı “süpürecek” cesareti nereden almaktadırlar? Polisin tekbir getirerek göstericilere saldırmanın anlamı nedir? Bunun için özel bir eğitim mi verilmekte? Polisin gösteri hakkını kullanmak isteyen vatandaşlara karşı sergilediği bu tutumun yasal dayanağı var mıdır? Polis şiddetini önlemeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır? Polisin vatandaşla hakaretten ve şiddetten uzak bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaya yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?” ifadelerini kullandı.