KİTAP, BATMAN HALK KÜLTÜRÜ ÖĞELERİNİN DERLENMESİNDEN OLUŞUYOR
Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in öncülüğünde başlatılan ve Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Batman Halk Kültürü Projesi” kapsamında yayımlanan kitap, Batman’ın 5 ilçesinin 25 köyünde 150’den fazla kaynak kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda kayıt altına alınan Batman halk kültürü öğelerinin derlenmesinden oluşuyor. Batman halk kültürünün envanterinin oluşturulması ve kadim değerlerinin unutulmasının önüne geçilmesi adına yayımlanan kitabın, bilimsel niteliğiyle literatüre de katkı sunması amaçlanıyor.
REKTÖR DEMİR “BATMAN ÜNİVERSİTESİ OLARAK BATMAN ŞEHRİNİN VE HALKININ FAYDASINA OLABİLECEK HER ÇALIŞMAYI BİLİMSEL YAKLAŞIMLA ELE ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Kitabın derlenme aşamasında Batman’ın köylerine giderek kaynak kişilerle bir araya gelen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, çalışmanın Batman halkına ve şehrine ahde vefada bulunma isteğiyle gerçekleştirildiğini söyledi. Yayımlanan kitabı kaynak kişilere takdim eden Rektör Demir, kitaba sundukları katkılar için onlara teşekkür etti. Kaynak kişilerin anlattıkları hikâyeleri, masalları, efsaneleri, oyunları, okudukları türküleri, ağıtları gelecek nesillerin de bilmeleri gerektiğini vurgulayan Rektör Demir, kitabın kaynak kişilerin yanı sıra başta Batmanlılara, ilgili kişilere, kurum ve kuruluşlara dağıtılmasını amaçladıklarını belirtti.
Kitapta bulunan halk kültürü öğelerinin teknolojinin yoğun bir şekilde hayatımıza girmesiyle unutulmaya başlandığını dile getiren Rektör Demir, bu öğelerin kayıt altına alınarak unutulmamasını sağlamayı ve gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini ifade etti. Batman Üniversitesi olarak Batman şehrinin ve halkının faydasına olabilecek her çalışmayı bilimsel yaklaşımla ele almaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Rektör Demir, kitabın editörlüğünü birlikte yaptıkları Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin başta olmak üzere kitapta emeği geçen herkese teşekkür etti.
Batman halk kültürü öğelerinin kayıt altına alınmasının ve unutulmasının önüne geçilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten kaynak kişiler, kitabın kendilerine sunulmasından dolayı Rektör Demir’e teşekkür ettiler.