“CARİ DEĞİL, NİTELİKLİ İNSAN AÇIĞI VAR”
Batman’da “Geçmişten Geleceğe Bilginin Gücü” paneliyle öğrenci ve velileriyle bir araya gelen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, ülke için nitelikli insan kaynağının önemine vurgulayarak yeryüzünün en yüce makamının iyi insan olduğuna dikkat çekti.
Batman Eğitim Kültür Araştırma ve Yardımlaşma Derneği (Beka*Der), Batman’da üniversiteye hazırlanan öğrenci ve velilerine yönelik Prof. Dr. Yusuf Baran’la “Geçmişten Geleceğe Bilginin Gücü” isimli panel düzenledi. Batman Kültür İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen panele İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Beka*Der Yönetim Kurulu Üyeleri, üniversiteye hazırlanan öğrenci ve velileri ile öğretmenler katıldı. Akademik camianın önemli isimlerinden biri olan ve aynı zamanda hemşehrimiz olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, panelde bilgi ve birikimlerini katılımcılara aktardı.
“EN BÜYÜK SERMAYE NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞIDIR”
Dünyadaki değişim dönüşüm ve bu değişim dönüşüme Türkiye’nin nasıl ayak uydurması gerektiği üzerine konuşan Rektör Baran, “Türkiye’nin cari açığı yoktur. Bu bir sonuçtur. Türkiye’nin nitelikli insan açığı vardır. Biz nitelikli insanımızı artırdıkça, insana yatırım yaptıkça beşeri sermayemizi güçlendirdikçe Türkiye’nin cari açığı otomatikman kapanır. Sokaklarımız daha güvenli, daha temiz, daha huzurlu olacaktır. Dolayısıyla asıl yatırım yapılması gereken unsur; insan kaynağıdır. Nitekim bir ülkenin, bir coğrafyanın aslında en büyük sermayesi; köprüleri, fabrikaları, otoyolları değil o coğrafyada yaşayan en büyük sermayesi insan kaynağıdır. Bunun en güzel örneğini Almanya oluşturuyor. Almanya iki tane dünya savaşında yerle bir olarak bir sürü takip eden tazminatları ödeyerek bitirmesine rağmen nitelikli insan kaynağı dolayısıyla bu gün dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak devam ediyor” dedi.
“İYİ İNSAN YETİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
Konuşmasının devamında Rektör Baran, “Bu topraklarda, bu coğrafyalarda sadece akademik anlamda gelişme, sadece iyi imaj, iyi mühendis, iyi kaymakam, iyi vali, iyi emniyet müdürü, iyi rektör değil; bizim aynı zamanda iyi insan yetiştirmemiz gerekiyor. Çünkü yeryüzünün en yüce makamı iyi insan olabilmektir. Onun dışında içinde yaşadığımız bu toplumun makam olarak gördüğü her şey aslında sadece bir görevdir. Rektörlük, il milli eğitim, bakanlık, müdürlük bunların hepsi sadece birer görevdir. Yeryüzünün en yüce makamı iyi insan olmaktır. Hepimizin omzunda ortak sorumluluk; iyi bir topluk yaratabilmektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından panel, öğrenci ve velilerinin merak ettiği konularda Rektör Baran’a sorularını yöneltti. Panel bitiminde ise Beka*Der Başkanı Ferit Tunç, Rektör Baran’a katılımından dolayı teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.