KOSGEB Batman Müdürü Evren Arıkan 2015 yılı faaliyetleri hakkında gazetemize bilgi verdi. 2015 yılı itibari ile 3 kurul gerçekleştirdiklerini belirten KOSGEB Müdürü Evren Arıkan: “Gerçekleştiren 3 kurulda 45 girişimcimize desteklerini verdik. Bu 45 girişimciden 13’ü kadın 32’si erkek girişimci olarak faaliyete başladı. İmalat sektörü, Hizmet sektörü, tekstilden eczanelere, mühendislik büroları, bakkallar, marketler ve kuaförlere kadar tüm kobilere işletmelere desteklerimizi sunduk. 2015 yılında girişimciliğin dışında farklı destek alanlarımız da bulunuyor. Bunlardan biri de AR-GE desteğimiz. AR-GE desteklerimizde de Batman’da iki girişimcimizin projelerini destekledik. Bu girişimcilerimizden bir tanesi fidan dikme makinesi alanında AR-GE araştırması desteği aldı. Bir diğer girişimcimiz ise suya düşen elektronik cihazların kurtarılması anlamında bir projesi vardı bunları destekledik. İş birliği güç birliği anlamında da 13 tane bakkalı bir araya getirerek alışveriş merkezlerine karşı daha güçlü bir hale gelmeleri ve ayakta kalabilmeleri için ortak depo, ortak pazarlama ve ortak üretim anlamında destek sunduk. Bu yıl var olan girişimci desteklerimiz dışındakileri de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Şuan itibari ile veri tabanımızda 2800 tane KOBİ kayıtlı. Girişimcilik anlamında Batman’da 2012 senesinden bu yana 350 girişimciye destek verdik. Amacımız bunu yılsonuna kadar 400’ün üzerine çıkarmaktır. Bu anlamda desteklerimizi çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
AR-GE ‘ye yüzde 75 destek
Girişimcilik sertifikası alan girişimcilerin Batman’da kendi işini açma oranı hakkında da bilgi veren KOSGEB Batman Müdürü Evren Arıkan, sertifika alan girişimcilerin kendi işini açma oranı Avrupa normlarında yüzde 4 iken, Batman’da bu oranın yüzde 10’larda yer aldığını söyledi. Arıkan: “Batman’da kurum olarak faaliyet yürüttüğümüz günden bu yana 2 bin 500 kişi sertifikasını aldı ve bunlardan 350 tanesi kendi işyerini kurdu. Bu oranın yüzde 10’un üzerine çıkması bizleri de sevindiriyor. Bunda tabi katma değeri yüksek olan sektörlerinde ağırlıkta olmasını hedefliyoruz. Özellikle imalat sektöründe ve istihdama yönelik potansiyeli yüksek olan işletmelerimiz de öncelik vermeyi hedefliyoruz” ifadelerinde bulundu.
“200 BİN TL ENDÜSTRİYEL DESTEK”
AR-GE çalışmalarında girişimcilere yüzde 75 destek verdiklerini belirten KOSGEB İl Müdürü Evren Arıkan: “AR-GE çalışmalarında Türkiye geneli desteğimiz yüzde 75’tir. Bunda kişinin girişimci olması durumunda başlangıç sermayesinden, kira desteğine ve kendisinin de projenin başında olması durumunda maaş desteğinden faydalanması KOSGEB’te yapılan düzenleme ile getirmiş olduk. KOSGEB tarafından yapılan revizyonlarda hibe desteğimiz 150 bin TL’ye çıkardık. Yine kredilerde de bu oranlarda yüzde 50’lik bir artış sağlandı. AR-GE çalışmasını başarıyla tamamlayan ve bunu hayata geçiren girişimcilerimiz bu sefer endüstriyel destekten faydalanma şansı var. Yani AR-GE çalışmasını başarılı bir şekilde tamamlayan işletmeye seri üretime geçmesi için endüstriyel uygulama desteği verilecek. Bu destek de 200 bin TL’ye kadar olan bir hibe desteğinden faydalanma şansı olacaktır” şeklinde konuştu. | Hüseyin Sakar