Bölgede yaşanan olaylarla gündeme gelmeye başlayan Amonyum Nitratla (Gübre) güçlendirilmiş bombalı saldırı olayları sonrasında gübrenin nasıl temin edildiğini Batman’da uzun yıllardan bu yana gübre satışı gerçekleştiren Abdurrahman Gür’e sorduk. İsteyen herkesin serbest bir şekilde gelip gübre yani Amonyum Nitrat alabildiğini belirten Gür, gübre satışı yaptığımız herkesin kimlik bilgilerini ve gübreyi götüreceği yerin yol belgesini düzenleyip faturasını kesip gübresini alıp gidebileceğini söyledi. Gür: “Bizler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne aylık olarak kime ne kadar gübre satışı gerçekleştirdiğimizi icmal kayıtları ile belgeleyip sunuyoruz. Bunun dışında müşterinin satın aldığı amonyum nitratlı gübreyi nerede kullanacaksın? ne yapacaksın? deme gibi bir durumumuz bulunmuyor. İçerisinde yüzde 33 azot bulunduran Amonyum Nitratlı gübrelerin satışı sırasında biz gübre bayileri sadece satın alan kişinin kimlik bilgilerini, yol belgesini ve faturasını keserek Tarım İl Müdürlüğüne sunuyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bizim kendilerine sunmuş olduğumuz icmaller doğrultusunda bu bilgileri kolluk kuvvetleri olarak Jandarma ve Emniyet birimleri ile paylaşabiliyor.” dedi.
KONTROL ŞANSI NEREDEYSE İMKANSIZ
Satın alınan Amonyum Nitratlı gübrenin sahada kullanılıp kullanılmadığını öğrenme şansının hemen hemen imkansız olduğunu belirten Gür: “Örneğin hangi bir çiftçi gelip ihtiyacı olan nitratlı gübreyi satın alabilir. Mesela bir çiftçi tarlası için 6 ton gübre alıyor. Ama bunun 4 ton’unu kullanıyor. Geriye kalan gübreyi istediği yere götürebilir. Gübre satışı sırasında biz her şeyi kayıt altına alıyoruz ama gerçek anlamda bunun engelleyici olduğunu düşünmüyorum. Şuan sattığımız gübrelerde patlayıcılık özelliğini minimize eden dolamin denilen bir karışım eklenmiş durumda. Bunun önüne yüzde 26’lık can gübresi ile geçilebileceğine inanıyorum. Çünkü Amonyum Nitrat özelliği yüzde 33 olanın yerine yüzde 26 olan gübrede patlayıcılık özelliği çok daha düşüktür. Çiftçi de toprağa mesela 20 kilo gübre atacağına 25 kilo gübre atar.” dedi.
BU DURUMDAN TEDİRGİNİZ
Gübre bayileri olarak bu durumdan dolayı tedirgin olduklarını belirten Gür: “Her an kontrol mekanizması ile karşı karşıya kalıyoruz ve sağlıklı bir ticaret yapamıyoruz. Gübre bayileri üzerinde de angarya işler yüklenmiş durumda. Bunun çaresi yüzde 26’lık Amonyum Nitrat bulanan gübrenin kullanımıdır. İçerisinde yüzde 33 Amonyum Nitrat bulanan gübrenin kullanımı tamamen kullanımdan kaldırılmalıdır. Ya da üre denilen gübrenin kullanımının yaygınlaşmasıdır. Ancak üre gübresi toprağa geç karıştığı için çiftçiler tarafından tercih edilmiyor. Gübreler arasında da azot oranı en düşük olan ve ekonomik olanı yüzde 26 Amonyum Nitrat içeren gübrelerdir.” ifadelerinde bulundu.