Yerel gazetelerin, bir yanda ekonomik sıkıntılar, diğer yanda basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik düzenlemelerin gölgesinde varlık – yokluk savaşı verdiğine dikkat çeken Anadolu Gazete Sahipleri Platformu “Son bir yılda döviz kurunda yüzde 100, personel maaşlarında yüzde 95, akaryakıtta yüzde 350, gazete kâğıdında yüzde 100’ü geçen artışlara yüzde 78’i geçen enflasyon rakamları da eklenince Anadolu’da yayınlanan birçok yerel gazetenin kapısına kilit vurulması kaçınılmaz olmuş, bıçak kemiğe dayanmıştır” dedi.
RESMİ İLAN ZAMLARI BUHARLAŞTI
Anadolu’daki yerel gazetelerin ön önemli gelir kaynağı olan resmi ilan fiyat tarifesine 2 ay gecikmeli olarak 1 Mart 2022 itibariyle yapılan zamların, henüz 4 ay geçmişken buharlaştığı belirtilen açıklamada “1 Mart 2022’de resmi ilan fiyatına yapılan zammın geriye dönük 1 yılda yaşanan ekonomik şoku tedavi etmesi beklenirken, 1 Temmuz 2022 itibariyle asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk ara zam, baskı maliyetini oluşturan kâğıt ile dağıtım maliyetini oluşturan akaryakıtta yaşanan benzer artışlar yerel gazeteleri bir kez daha zora sokmuştur.
Maliyetlerdeki artışa rağmen piyasalardaki ekonomik darboğazın da etkisi ile ne gazete abonelik fiyatlarında, ne de ticari reklamlarda artış yapılabilmektedir. Anadolu’da bulundukları kentlerin ekonomisinin, kültür sanat yaşamının, yerel demokrasinin gelişmesine yönelik öncü rol oynayan yerel gazetelerin daha fazla mağdur edilmeden resmi ilan fiyat tarifesinin güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun ivedi şekilde toplanarak, resmi ilan fiyat tarifesine en az 40 oranında zam kararı alarak Cumhurbaşkanlığı onayına sunması Anadolu’da yayınlarını bin bir güçlükle sürdüren yerel gazetelere can suyu olacaktır. Aksi takdirde bu ekonomik yükü yılsonuna kadar çekemeyecek olan yerel gazetelerin kapılarına kilit vurması kaçınılmazdır” denildi.